30 Mayıs 2008 Cuma

CEVİZ

CEVİZ

Daha çok Kuzeydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’da yetişen ceviz; yaprağı, tomurcukları, meyvesi, filizleri, kabuğu ve meyvesiyle sağlığa oldukça faydalı bir bitkidir.
Yaprakları; tanen, eterli uçucu yağ, acı madde, mantar hastalıklarına karşı etkili bir madde olan juglan, flavonlar ve C vitamini içeren cevizin, meyvesinde de yağ ve nişasta bulunur.
İçerdiği antioksidan maddeler nedeniyle kalp damar hastalıklarında oldukça etkili olan ceviz, aynı zamanda iyi bir antiseptiktir.
Faydaları nelerdir?
· İçeriğindeki yüksek antioksidan maddeler sayesinde, atardamarların esnekliğini korur.
· Kanı temizler, kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler.
· Yapraklarının kaynatılmasıyla yapılan çay, sindirim bozukluklarına iyi gelir. İştah açar, kabızlıkta etkilidir.
· Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına önerilir.
· Cilt hastalıklarında, antiseptik olarak oldukça etkilidir. Ceviz yaprağı, frengi, egzema, uçuk, uyuz gibi kaşıntılı hastalıkların yanı sıra mantara karşı da kullanılır.
· Ceviz yaprağı, bağırsak kurtları ile solucanları düşürür.
· Başaklarının kılcal damarları sıkıştırıcı etkisi vardır.
· Raşitizm hastalığının tedavisinde kullanılır. Kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
· Kadınlarda vajinal akıntıları dindirir.
· Yaprakları ve meyvesinin yeşil kabuğu, bağırsak kanamalarını ve ishali durdurur.
· Tomurcukları saç dökülmelerini önlerken, yaprakları saç rengini koyulaştırmak için kullanılır.

Hiç yorum yok: