Daha çok Kuzeydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’da yetişen ceviz; yaprağı, tomurcukları, meyvesi, filizleri, kabuğu ve meyvesiyle sağlığa oldukça faydalı bir bitkidir. Yaprakları; tanen, eterli uçucu yağ, acı madde, mantar hastalıklarına karşı etkili bir madde olan juglan, flavonlar ve C vitamini içeren cevizin, meyvesinde de yağ ve nişasta bulunur. İçerdiği antioksidan maddeler nedeniyle kalp damar hastalıklarında oldukça etkili olan ceviz, aynı zamanda iyi bir antiseptiktir. Faydaları nelerdir? · İçeriğindeki yüksek antioksidan maddeler sayesinde, atardamarların esnekliğini korur. · Kanı temizler, kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler. · Yapraklarının kaynatılmasıyla yapılan çay, sindirim bozukluklarına iyi gelir. İştah açar, kabızlıkta etkilidir. · Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına önerilir. · Cilt hastalıklarında, antiseptik olarak oldukça etkilidir. Ceviz yaprağı, frengi, egzema, uçuk, uyuz gibi kaşıntılı hastalıkların yanı sıra mantara karşı da kullanılır. · Ceviz yaprağı, bağırsak kurtları ile solucanları düşürür. · Başaklarının kılcal damarları sıkıştırıcı etkisi vardır. · Raşitizm hastalığının tedavisinde kullanılır. Kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir. · Kadınlarda vajinal akıntıları dindirir. · Yaprakları ve meyvesinin yeşil kabuğu, bağırsak kanamalarını ve ishali durdurur. · Tomurcukları saç dökülmelerini önlerken, yaprakları saç rengini koyulaştırmak için kullanılır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder