26 Mayıs 2008 Pazartesi

Şeker hastalığına üzüm kabuğu

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, şeker hastalığının insanlığı tehdit eden bir hastalık olarak hızla yayılmakta olduğunu belirterek, üzüm kabuğunun organları şekerin

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk , şeker hastalığının insanlığı tehdit eden bir hastalık olarak hızla yayılmakta olduğunu belirterek, üzüm kabuğunun organları şekerin tahribatından koruduğunu söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Türk , dünyada yaklaşık 500 milyon, ülkemizde de 5 milyon şeker hastası bulunduğunu, şeker hastası sayısının düzensiz beslenme ve fast-food kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte hızla arttığını belirtti. Prof. Dr. Türk, 20 yıl öncesinde ülkemizde 1 milyon olan şeker hastası sayısının günümüzde 5 milyona ulaştığını ifade ederek, "Bu rakamın hızla artacağı ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde ikiye katlanacağı tahmin ediliyor. Dünyada fast-food kültürünün yaygın olduğu ülkelerde şeker hastası sayısı hızla artıyor. Özellikle fast-food kültürünün esareti altında yaşamın sürdüğü Birleşik Arap Emirlikleri `nde nüfusun yüzde 25`i şeker hastası. Bu ülkede sağlık bütçesinin yüzde 40`ı şeker hastalarının tedavisine harcanıyor" dedi.

Şeker hastalığının vücuttaki tüm organları tahrip eden bir hastalık olduğunu belirten Türk, "Şeker hastalığı başta kalp, böbrek, göz, beyin ve sinir sistemi olmak üzere tüm sistemlerimizde tahribat yapan bir hastalık. Yeni diyalize giren hastaların yaklaşık yüzde 50`si, koroner bypass ameliyatı olan kalp hastalarının çoğu, beyin kanaması veya damar tıkanması sebebiyle felç olanların çoğu ve kör olan hastaların çoğu şeker hastası. Şeker hastalığının organlarımızda yaptığı tahribatı önlemeye yönelik olan yapılan çalışmalar son hızla devam etmektedir" şeklinde konuştu.

"ÜZÜM KABUĞU ORGANLARI ŞEKERİN TAHRİBATINDAN KORUYOR"

Prof. Dr. Süleyman Türk , şeker hastalığı konusunda sevindirici bir sonuç içeren çalışmanın "Diabetes, Obesity and Metabolism" dergisinin Mart sayısında yayınlandığını söyledi. "Peninsula Medical School " araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, şifanın yine doğada bulunan bir maddede olduğunun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Türk, siyah üzüm kabuğunda bol miktarda bulunan "resveratrol" isimli maddenin yüksek şeker nedeniyle tahrip olan damarları bu tahribattan koruduğunun tespit edildiğini ifade etti. Yüksek şekerin damar hücrelerini tahrip ederek organlarda hasara yol açtığını ve bu şekilde kalp, böbrek, beyin, göz ve sinir sisteminde yetersizliğe neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Türk, "Böbrekte oluşan hasar sebebiyle hastalar diyalize girmek zorunda kalmakta, kalp damarlarındaki hasar koroner bypass olmaya neden olmakta, sinir sistemindeki hasar yaşam kalitesinde düşmeye, beyin damarlarındaki hasar da beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanmaya yol açarak felç oluşmasına, gözde meydana gelen tahribat da körlüğe yol açmaktadır" diye konuştu.

"Resveratrol" isimli maddenin üzüm kabuğu dışında kuruyemiş, yer fıstığı ve bazı tohumlarda da bol miktarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Türk, hastalıkların şifasının da doğada bulunduğunu, bilim adamlarının bunları bulmak için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: