Şeker hastaları hurmaya dikkat!
İftar sofralarının geleneksel meyvesi hurmanın kan şekerini yükselttiği, bu sebeple diyabet hastalarınca dikkatli tüketilmesi gerektiği bildirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ ) Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Öğretim Üyesi Doç . Dr. Murat Sert , yaptığı açıklamada, hurmanın aşırı tüketimi halinde sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, diyabet hastalarına haftada sadece 3 adet hurma yeme izni verdiklerini kaydetti. Sert, bünyesindeki şeker oranı diğer meyvelere oranla daha fazla olan hurmanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda kan şekerini yükselttiğini anlatarak, `Örneğin, 100 gram elma içerisinde bulunan 12 gram karbonhidrat oranı, 20 gram hurma ile eşdeğer. Yani hurma, elmadan 5 kat daha fazla şeker içeriyor. Özellikle diyabet hastalarının hurmayı fazla yemesi, şeker komasına girmelerine sebeb olabiliyor ` dedi. Doç . Dr. Sert, hurmanın bilinçli tüketilmesi durumunda ise faydalı olduğunu, halsizliği ortadan kaldırdığını söyledi. ÇÜ Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serpil Ayyaz da, hurmanın diyabet hastaları için tatlı kadar zararlı olabileceğini belirterek, özellikle Ramazan `da aşırı hurma tüketimi sebebiyle hastanelerinin acil bölümleri ve servislerine gelen hastalar olduğunu bildirdi. Ayyaz, 100 gram hurmada 274 kalori bulunduğunun gözardı edildiğini, bu sebeble diyet programları bozulan hastalarına yeniden program hazırladıklarını söyledi.Kavurma ve tatlının ölçüsünü kaçırmayın
Kurban Bayramı sofralarında başta şeker ve kalp hastaları olmak üzere kronik hastalığı olanların yemeklerde ölçüyü kaçırmaması ve diyetlerine özen gösterilmesi hekimler tarafından tavsiye edildi.
Özel Okmeydanı Hastanesi Başhekimi Uzman Dr . Murat Aşık , bayramlarda hastane acil servislerinin hastalarla dolduğuna dikkat çekerek, kronik hastalığı olan kişilerin et ve tatlı yerken dikkatli olmalarını istedi. Dr. Aşık, kalp ve şeker hastalarına ısrarla ikram yapılmaması gerektiğini söyledi. Dr. Aşık, kronik hastalığı bulunan kişilerin Kurban Bayramı `nda dikkatli olmalarını istedi. Aşık, bayramlarda misafirliklerin artması ve normal zamanlardan fazla et tüketilmesinin özellikle kronik hasta grupları için risk oluşturduğunu bildirdi. Türkiye `de kurban etlerinin genellikle kavurma olarak saklandığını hatırlatan Aşık, etlerin uzun süre dayanabilmesi için normalden fazla tuzlandığını kaydetti. Yüksek tuz almaması gereken hasta gruplarının `sadece bayrama özgü` diyerek birkaç günlüğüne bile olsa bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmasını istedi. Bayramlarda geleneksel olarak yapılan tatlıların, ikram edilen çikolataların ve kırmızı et ağırlıklı yemeklerin şeker hastaları için yasak olduğu unutulmamalı. Yapılan tüm ikramları kabul etmemenin ayıp olmadığı göz önünde bulundurularak özellikle bu tür hastalığı olanlara fazla ısrar edilmemesine herkes tarafından özen gösterilmeli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder