Diyabetlilerin ve diyet yapanların yoğun olarak tükettiği kepek ekmeğin beyaz ekmekten farkı olmadığı ortaya çıktı. Araştırmayı yapan bilim adamları, `kepek ekmeğin kilo ve kan şekeri kontrolü açısından ne yazık ki beyaz ekmekten farkı yok” diye uyardı.
İSTANBUL - Şişman ve diyabetli hastaların `kan şekerini fazla yükseltmediği ve kalorisi düşük olduğu” gerekçesiyle sofralarından eksik etmediği kepek ekmekle ilgili bir araştırma yapıldı.İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi `nde 60 kişi üzerinde yapılan araştırma sonunda kan şekeri ve kilo kontrolü açısından kepek ekmekle beyaz ekmek arasında bir fark bulunamadı.
Kliniğin şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz , araştırmayla ilgili şu bilgiyi verdi.
`Hastada beyaz ekmek-kepek ekmek kıyaslaması, 20 hastada beyaz ekmek- çavdar ekmek kıyaslaması, 20 hastada beyaz ekmek tam buğday ekmeği kıyaslaması yaptık. Kepekli ekmeğin verdiği kalori, kepekli ekmeğin şişmanlatma gücü, kepekli ekmeğin kan şekerini yükseltme gücün olarak değerlendirdiğimizde beyaz ekmekten çok büyük farkı olmadığını gördük.”
TAM BUĞDAY EKMEĞİ DAHA DOYURUCU
Kepek ekmekle ilgili sonuçlar hayal kırıklığı yaratsa da araştırmada tam buğday ekmeği lehine sonuçlar elde edildi. Prof. Dr. Aytekin Oğuz , şöyle konuştu:
`Tam buğday ekmeğinin doyuruculuğunu daha fazla bulduk, kepek ekmeğinin sindirim sistemi açısından katkıları var ama kan şekeri kontrolü açısından etkileri üçünün de birbirine benzerdi. Ekmek tüketiminin kontrollü olması gerekiyor. Özellikle obez olan hastaların diyet ekmek zannederek fazla miktarda kepek ekmek tüketmesi hem obezite hem de diyabet kontrolü açısından kötü olduğunu söylemek isterim. Önemli olan gün içinde yediğiniz toplam ekmek miktarıdır. Hangi cins ekmek olduğu çok ciddi fark yaratmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder