Eğer yapamayacağınızı düşünüyorsanız, haklısınız, yapamazsınız .
DİYABETLİLERE ZAYIFLAMA DİYETİ
Obezite Uzmanı Dr. Haluk Saçaklı, diyabetli hastalar için özel bir diyet programı hazırladı. Kan şekeri neden yükseliyor, alınan karbonhidratlar nasıl yağa dönüşüyor ve diyet yapması gereken diyabetlilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor. Bu sorularınıza cevap alırken, pratik önerilerde hayatınızı kolaylaştıracak.
UYANINCA
Bir bardak oda sıcaklığında su
KAHVALTI
Şekersiz çay veya ıhlamur
Bir kibrit kutusu kadar yağsız beyaz
peynir
Birer adet söğüş domates ve salatalık
İki dilim kepek ekmeği
KUŞLUK
Bir porsiyon mevsim meyvesi
Bir su bardağı ayran
ÖĞLE
Bir kase yağsız çorba iki ızgara köfte
Bir porsiyon yağsız salata iki ince dilim kepek ekmeği
İKİNDİ
Bir porsiyon mevsim meyvesi
İki adet grisini
AKŞAM
İki porsiyon (6 yemek kaşığı) zeytin
yağlı sebze yemeği
Bir porsiyon yağsız mevsim salatası
İki dilim kepek ekmeği
GECE
Bir porsiyon mevsim meyvesi 1/2 su bardağı şekersiz diyet süt
YATARKEN
Bir bardak oda sıcaklığında su içiniz
Günde 8-12 bardak su içiniz.
Şeker oranı yüksek yiyecekler, tüketilir tüketilmez kana karışır. Kanda yükselen şeker insülin hormonunun daha fazla devreye girmesine neden olur. İnsülin çoğalınca yükselmiş olan kan şekeri bir anda düşer. Bunun sonucunda da asıl şeker tüketicisi olan beyin, besinleri yeterince alamaz. Böylece kişide aşırı yeme krizi oluşur. Örneğin; bir adet çikolata kan şekerini hemen yükseltir. Kişide geçici bir rahatlama olur. Düşen kan şekerine karşılık yeniden bir çikolata tüketilir. Alınan kaloriler yağa dönüşür. Bu durumda bir çikolata yeterlidir. Gerekirse çikolata yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
DİYABETLİLERİN DİKKATİNE!
Ana öğünler sonrası insülin salgılaması artar, özellikle de akşam saat sekizden sonra yemek tüketildiğinde salgılama daha da fazla olur. Bu nedenle mümkün olduğunca akşam yemeklerini saat yedi ile sekiz arasında yemelisiniz. Kan şekerinin düzenlenmesi ve mide asidinin ortadan kalkması için ana öğünlerinin arasına ara öğünler yerleştirilmelidir. Meyve, yoğurt ya da bir iki adet grisini yenilebilir. Bu şekilde vücudun ihtiyacı olan besin öğeleri alınmış, insülin salgılanmasının da aşırı artması engellenmiş olur.
DR. HALUK SAÇAKLI
ELELE DERGİSİSayı: 2002 / 1
2 Mayıs 2009 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder