26 Mayıs 2008 Pazartesi

Oruç migren ve tansiyonla `dost` çıktı

Dünyanın en geniş kapsamlı `oruç ve hastalık ilişkisi` araştırması İzmir`de yapıldı. Dört yıl boyunca ramazanda acillik olan hastalar incelendi, orucun migren ve hipertansiyonu tetiklediği ortaya çıktı

NESRİN COŞKUN (Arşivi )

İZMİR - Ramazanda acillik olan hastalar incelendi, dört yıllık çalışmanın sonunda, orucun 12 önemli hastalıktan migren ve hipertansiyonu tetiklediği ortaya çıktı.

Çalışma İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Anabilim Dalı `nca, acil servise dört yılda başvuran binlerce hastayla yapıldı. Bugüne kadar sadece Türkiye `de değil çok sayıda Müslüman ülkede belli hastalıklar üzerine yapıldığını belirten, Acil Anabilim Dalı Başkanı Doç . Dr. Hakan Topaçoğlu, kendi araştırmalarının farkını ve bulgularını şöyle özetledi:

Oruçla özellikle kuzey bölgelerinde ve yazın açlık süreleri 18-20 saate çıkabiliyor. Genelde şeker hastalarının oruçtan etkileneceği bilinir, söylenir. Biz sadece bir değil orucun tetikleyebileceği 12 hastalığı araştırdık. O nedenle de araştırmamız dünyada yapılmış en geniş kapsamlı çalışma oldu. Araştırmamız Belçika `da yapılan üçüncü Avrupa Acil Tıp Kongresi`nde sunuldu, önemli dergilerde yayımlandı.

Özellikle `Felç ve kalp krizi acaba ramazanda daha mı fazla` sorusuna yanıt aradık. Yine dünyada her 100 kişiden dört-altısında görülen diyabetin oruçtan etkilenip etkilenmediğini araştırdık.

Ramazanda acil servise gelip baş ağrısı ve hipertansiyon tanısı konulan hastaların sayısında yüzde 100 artış saptadık. Buna karşın diyabetli hastaların oruçtan olumsuz etkileneceğine yönelik bulgular bizim çalışmamızda çıkmadı. Yani diyabetin yanı sıra ramazan ayında başvurularında artış olmayan hastalıklardan en önemlileri felç (kanamasız), travmaya bağlı olmayan beyin damarlarında yırtılmaya bağlı kanama, travmasız beyin dokusu kanaması, astım atağı, kronik bronşit, kalp krizi. Yani oruç bunları tetiklemiyor.

Ancak tüm kronik hastalığı olanların ramazan ayı öncesinde hekimlerine başvurarak nasıl bir yemek düzeni, ilaç kullanımı ve günlük aktivite uygulayacaklarını öğrenmeleri gerekir. Migren türü baş ağrıları olan hastalar bu dönemde ataklarının artabileceğini bilmeli, doktorlarına danışmalıdır. Tansiyon hastalarının günde tek doz ve uzun etkili olacak ilaç kullanımı açısından doktora başvurmaları şart.

Literatürde oruçluyken kan şekeri, kolesterol, hormonal değişiklikler olabileceği tespit edilmesine karşın, çalışmamızda bunların kalp krizi, kronik bronşit, felç, astım, beyin kanaması gibi hastalıklarda anlamlı artış yapmadığı sonucuna varıldı

Hiç yorum yok: