26 Mayıs 2008 Pazartesi

Gereğinden fazla ağrı kesici kullanmak özellikle diyabet ve hipertansi...

Gereğinden fazla ağrı kesici kullanmak özellikle diyabet ve hipertansiyon hastalarında kronik böbrek hastalığına sebep oluyor!

VÜCUDUMUZUN herhangi bir yerinde ağrı oluştuğunda, hemen ilaca sarılmak ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Ağrı kesicilerin böbrekler için çok zararlı olduğunu belirten Bursa Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Doktor Adnan Bıyıklı, `Her baş ağrısı ve kas ağrısı için ağrı kesici içilmemelidir. Ağrı kesiciler böbrekler için olumsuz etki yapıp deformeye sebep oluyor` dedi. Diyabet ve hipertansiyon hastalarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Adnan Bıyıklı, böbrek yetmezliğine sebep olan diyabet ve hipertansiyonun insan sağlığı üzerindeki etkisini anlatarak, sık ağrı kesici kullanmanın böbreklere zarar verdiğini ifade etti.

Tahlil yaptırmak şart

Diyabet ve hipertansiyonu olanların sık sık tahlil yaptırmasını isteyen Bıyıklı, `Amacımız, kronik böbrek hastaları ile ilgili bilgilendirme ve hastalığı önlemeye yardımcı olmak. Türkiye `de bir hastanın devlete yıllık maliyeti 28 bin dolar. Bu hastalardan yüzde 76`sı hemodiyaliz tedavisi görürken, yüzde 13`ü periton tedavisi görüyor.

Diyabet ve hipertansiyon

Böbrek hastalığının en önde gelen sebepleri arasında halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ve hipertansiyon gelmektedir. Hedefimiz hasta olmayanları bilgilendiririken, böbrek hastalarının da hayat şartlarını iyileştirmektir` dedi. Ağrı kesicilerin sık kullanılmasının, böbrekler için çok sakıncalı olduğunu belirten Dr. Bıyıklı, `Bizim ilk hedefimiz; hastalanmadan önce böbreklerimizi korumak olmalıdır. Bunun için bilinçli olmak önemlidir. Böbreğin geri dönüşsüz hastalanması, kronik böbrek hastalığı demektir. Diyaliz hastaları böbrek fonksiyonlarının yüzde 90`ını kaybettikten sonra diyalize giriyor. Buna diyabet ve hipertansiyon sebep oluyor. Her 10 kişiden birinde diyabet, birinde de hipertansiyon görülüyor.

Organları yıpratıyor

Ayrıca her baş ağrısı ve kas ağrısı için ağrı kesici içilmemelidir. Ağrı kesiciler böbrekler için olumsuz etki yapıp deformeye sebep oluyor. Ayrıca romatizmal hastalık tedavisi sırasında da dikkatli olunmalıdır. Diyabeti ve hipertansiyonu olan hastalar sıklıkla tahlil yaptırıp doktorlarına sonuçları göstermelidir` dedi.

Hiç yorum yok: