Değişim listeleri, enerji ve besin öğeleri eşit olan besinlerin aynı grupta toplanması ile oluşturulmuştur. Her bir grup için, size verilen değişim sayısını geçmemek koşulu ile seçim yapabilirsiniz. Seçiminizi yaparken yiyeceğinizi aynı grup içinde, bir diğer yiyecek ile değiştirmeniz gerektiğini unutmayınız. UNLU YİYECEK DEĞİŞİMİ 1 unlu yiyecek değişimi: 15 gr karbonhidrat, 2 gr protein içerir. 68 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Ekmek (Buğday, Çavdar, Yulaf) | 1 ince dilim | 25 | Kepekli ekmek | 1 ince dilim | 25 | Hamburger ekmeği | ½ | 25 | Sandviç ekmeği | 1/3 | 25 | Yufka | 1/8 | 25 | Galeta | 2-3 adet | 20 | Tuzlu bisküvi | 2-3 adet | 20 | Tuzlu çubuk | 10-15 adet | 20-25 | Etimek | 2-3 adet | 20 | Un (Buğday, pirinç, bezelye) | 2 silme çorba kaşığı | 15 | Tarhana | 2 silme çorba kaşığı | 15 | Pirinç (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) | 2 silme çorba kaşığı | 15 | Bulgur (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) | 2 silme çorba kaşığı | 15 | Kuskus (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) | 2 silme çorba kaşığı | 15 | Erişte – çiğ | 3 silme çorba kaşığı | 15 | Şehriye (çiğ, pilav, çorba veya dolmada) | 3 silme çorba kaşığı | 15 | Makarna- çiğ | 3 silme çorba kaşığı | 15 | Patates- pişmiş | 1 orta boy | 100 | Kestane | 2 orta boy | 30 | Patlamış mısır (yağsız) | 1 su bardağı dolusu | 20 | Haşlanmış mısır | ½ adet küçük boy | | En iyi seçim: kepekli ekmek, bulgur, makarna (spagetti) SÜT DEĞİŞİMİ 1 Süt Değişimi: 9 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 6 gr yağ içerir. 114 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Süt | 1 büyük su bardağı | 240 | Yoğurt | 1 büyük su bardağı | 240 | 1 az yağlı süt değişimi: 9 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 3 gr yağ içerir. 87 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Az yağlı Süt | 1 büyük su bardağı | 240 | Az Yağlı Yoğurt | 1 büyük su bardağı | 240 | ET DEĞİŞİMİ 1 Et Değişimi: 6 gr protein, 5 gr yağ içerir. 69 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Köfte (yumurta büyüklüğünde) | 1 adet | 30 | Kıyma | 1 köfte kadar | 30 | Pirzola kemiksiz | 1 küçük boy | 30 | Kuşbaşı et | 3-4 küçük parça | 30 | Biftek 1 cm inceliğinde | Avuç içi büyüklüğünde | 30 | Tavuk eti derili | Avuç içi büyüklüğünde | 30 | Balık eti | Avuç içi büyüklüğünde | 30-40 | Peynir beyaz orta yağlı | 1 kibrit kutusu kadar | 30 | Peynir kaşar ve benzeri | 2/3 kibrit kutusu kadar | 20-25 | Çökelek-lor | 1/4 su bardağı kadar | 40-45 | Yumurta | 1 adet | 40-50 | Sosis | 1 adet | 40-50 | Salam | 1 dilim | 40-50 | En iyi seçim: Tavuk eti derisiz, beyaz peynir, balık eti. SEBZE DEĞİŞİMİ Koyu yeşil ve turuncu - sarı sebzeler (havuç) A vitamininden zengindir. Kuşkonmaz, lahana, Brüksel lahanası, ıspanak ve domates C vitamininden, marul, maydanoz, ıspanak, havuç, enginar gibi sebzeler ise potasyum, folik asit ve posa bakımından zengindir. Sebzeler çiğ olarak veya az su ile pişirilip, pişme suyu ile yenilirse (havuç hariç) serbesttir. Sebzeler etli, etsiz ya da salata olarak yenebilir. Etli sebze yemeğinin içine yağ konulmamalıdır. 1 değişim etli sebze yemeğinin içindeki et miktarına göre et değişiminde azalma yapılmalıdır. 1 A grubu Sebze Değişimi: 6 gr karbonhidrat, 1 gr protein içerir. 28 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Domates | 1 küçük boy | 100 | Domates suyu | 1 büyük su bardağı | 240 | Çarliston biberi | 4 orta boy | 100 | Yeşil sivri biber | 10 orta boy | 100 | Yeşil dolma biber | 2 orta boy | 100 | Kıvırcık salata | 15 küçük yaprak | 100 | Marul | 5-6 yaprak | 100 | Salatalık | 1 orta boy | 100 | Kırmızı turp | 1 orta boy | 100 | Siyah turp | 1 orta boy | 100 | Maydanoz | 1 orta demet | 75 | Yeşil soğan | 3-4 orta boy | 75 | Kuru soğan | 1 orta boy | 75 | Kereviz | 1 küçük boy | 100 | Kırmızı lahana | 1/8 orat boy | 100 | Lahana | 4 çorba kaşığı pişmiş | 100 | Karnabahar | 4 çorba kaşığı pişmiş | 100 | Taze kabak | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | Ispanak | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | Semizotu | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | Pazı | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | Yaprak pancar | 4 çorba kaşığı pişmiş | 100 | Ebegümeci | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | Bamya | 4 çorba kaşığı pişmiş | 75 | Taze fasulye | 4 çorba kaşığı pişmiş | 150 | 1 B grubu sebze değişimi: 7 gr karbonhidrat, 2 gr protein içerir. 36 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Havuç | 1 orta boy | 100 | Havuç suyu | 1/2 büyük su bardağı | 120 | Şalgam | 1 orta boy | 150 | Bezelye | 4 yemek kaşığı pişmiş | 100 | Pırasa | 5 yemek kaşığı | 150 | Bakla | 4 yemek kaşığı | 100 | Enginar | 1 orta boy pişmiş | 100 | Balkabağı | | 100 | Yer elması | | 75 | KURUBAKLAGİL DEĞİŞİMİ Bu grup yiyeceklerin özellikle mercimeğin, glisemik indeksi düşüktür. Kuru baklagillerden 5-6 çorba kaşığı yediğinizde öğündeki 1 et + 1 ekmek değişiminden azaltmanız gerekir. Ayrıca yemek içindeki yağ miktarı 1 tatlı kaşığı (5 gr) olacak şekilde ayarlanmalıdır. 1 kurubaklagil değişimi: 13-15 gr karbonhidrat, 6 gr protein içerir. 76-84 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Kurufasulye, nohut, mercimek, börülce (çiğ) | 3 silme çorba kaşığı | 25-30 | Kurufasulye, nohut, mercimek, börülce (pişmiş) | 5-6 çorba kaşığı | 100 | MEYVE DEĞİŞİMİ Taze meyveler A ve C vitamininden ve posadan zengin yiyeceklerdir. Muz, portakal, elma, potasyumdan zengindir. Meyveleri, meyve suyu olarak içerek değil, taze olarak ve kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabuğu ile tüketmek, posa alınması açısından faydalıdır. Posadan zengin meyvelerin, sindirim sisteminden emilimlerinin yavaş olması, kan glikozundaki yükselmelerin daha az olmasına neden olur. Ayrıca posa, kendisiyle birlikte alınan yağların emilimini de engellediğinden, kalp-damar hastalıklarının oluşumunu engelleyici etki gösterir. Meyvelerin tadı, içerdikleri asit ve şekerden gelir. Meyve olgunlaştıkça şeker miktarları artar. Bu nedenle kayısı, şeftali, kavun gibi meyveler olgunlaştıkları dönemde yenilmemelidir. 1 meyve değişimi: 10 gr karbonhidrat, 40 kalorilik enerji sağlar. Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Ananas | | 75 | Avokado | 1/2 adet | 125 | Ahududu | 1/2 su bardağı | 75 | Ayva | 1/4 orta boy | 75 | Armut (x) | 1 küçük boy | 75 | Böğürtlen | 1/2 su bardağı | 75 | Çilek | 1 su bardağı | 125 | Dut | 1/2 su bardağı | 50 | Elma (x) | 1 küçük boy | 80 | Erik - kırmızı erik | 5 adet | 60 | Yeşil erik | 10 adet | 100 | Mürdüm eriği (taze) | 3-4 adet | 50 | Greyfurt (x) | 1/2 adet | 125 | İncir (taze) | 1 adet | 50 | Kavun | 1 ince dilim | 125 | Kivi | 1 orta boy | 100 | Karpuz | 1 ince dilim | 150 | Kayısı | 1-2 adet | 100 | Kiraz (x) | 15 adet | 75 | Limon | 1 orta boy | 100 | Mandalina | 1 büyük boy | 100 | Muz | 1/2 küçük boy | 50 | Nar | 1/2 adet | 75 | Portakal | 1 orta boy | 125 | Portakal | 1 orta boy | 125 | Şeftali (x) | 1 orta boy | 100 | Üzüm | 15 iri tane | 60 | Vişne | 15 adet | 75 | Malta eriği (Yeni dünya) | 6 adet | 60 | ( X ) İşaretlilerin glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme değeri) düşüktür, bu nedenle tercih edilmelidir. YAĞ DEĞİŞİMİ Yağlar en önemli enerji kaynağımızdır. Tereyağ, margarin, krema, mayonez, zeytinyağı, ayçiçek yağı, zeytin bu grupta yer alan yiyeceklerdir. Yağlar, bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilirler. Bitkisel yağlar, oda sıcaklığında sıvıdır. Yağlar, içindeki yağ asitlerinin özelliklerine göre doymuş, çoklu ve tekli doymamış olarak 3 gruba ayrılırlar. Çoklu ve tekli doymamış yağ asitlerini içeren yağlar, kolesterol düzeyinin düşürülmesi için önerilir. Çoklu doymamış yağ asidi içerenler; mısırözü, pamuk, soya ve ayçiçek yağıdır. Tekli doymamış yağ asidi içeren yağ, zeytinyağıdır. Doymuş yağ asidi içeren yağlar ise, tereyağ, et yağı, yumurta sarısındaki yağ ve katı margarinler olarak sıralanabilir. İyi bir kontrol sağlanmazsa şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayan bir hastalıktır. Besinlerle günlük alınan yağ ve kolestrol miktarının fazlalığı, doymuş yağ asitlerinden zengin katı yağların tüketiminin fazlalığı kalp-damar hastalıklarını artırır. Beslenme programınızda, doymuş, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini içeren yağlar dengeli bir şekilde yer almalıdır. 1 Yağ değişimi : 5 gr yağ, 45 kalorilik enerji sağlar. Doymamış yağ asidi içeren yağlar Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Zeytinyağı | 1 tatlı kaşığı | 5 | Sıvı yağ (ayçiçek, mısırözü, soya) | 1 tatlı kaşığı | 5 | Zeytin | 5 adet | 25-30 | Yumuşak kahvaltılık yağlar | 1 tatlı kaşığı | 5 | Fındık, fıstık, badem, ceviz | 1-2 adet | 10 | Mayonez | 1 tatlı kaşığı | 5 | Doymuş yağ asidi içeren yağlar Yiyecek Adı | Ortalama Ölçü | Miktar (gram) | Katı yağ (tereyağ) | 1 tatlı kaşığı | 5 | Kaymak, krema | 1 yemek kaşığı | 15 | Krem peynir | 1 tatlı kaşığı | 5 | En iyi seçim: Doymamış yağ asidi içeren yağlar ÖNEMLİ UYARILAR - Arzu edilen ağırlığınıza ulaşın ve o ağırlığınızı koruyun. - Porsiyon ölçülerinize dikkat edin. - Öğün atlamayın. - Fiziksel aktivitenizi artırın. - Bireylerin günlük besin öğesi ve enerji gereksinimleri farklıdır. Diyet uzmanınız; tahıllar, kurubaklagil, sebze, meyve, süt, yoğurt, et ve yağ olarak ayrılan yiyecek guruplarının her birinden ihtiyacınız olan miktarların saptanmasında size yardımcı olacaktır. Her bir gruptan önerilen miktarda yemeniz, besin öğesi ve enerji gereksiniminizi karşılayacaktır. - Yeterli ve dengeli beslenmek için her gün 7 porsiyon tahıl grubu, 3 porsiyon et grubu, 2 porsiyon sebze grubu, 3 porsiyon meyve grubu, 2 porsiyon süt grubu ve 2 porsiyon yağ grubu seçebilirsiniz. Bu şekilde bir beslenme planı yaklaşık 1200 kalori değerinde enerji sağlar. Ancak her bireyin enerji gereksiniminin farklı olduğunu unutmayınız. - Her gün çeşitli besinler tüketin. - Öğünlerinizi her gün düzenli olarak, aynı zamanda tüketin. - Sebze, meyve, kurubaklagil, kepekli ekmek gibi yüksek posalı yiyecekler, kan şekerinizin kontrolünde önemlidir. - Kilo vermek istiyorsanız, öğün atlamayın. Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha fazla yemenize, böylece daha fazla enerji almanıza neden olur. Bu davranış aynı zamanda kan şekerinizi de yükseltir. - Sizin için uygun olan yiyecek tüm aile bireyleri için uygundur. Ayrı zamanlarda yemek yemenize ve ayrı yemekler pişirilmesine gerek yoktur. - Kullandığınız tuz ve yağ miktarına dikkat ediniz. Kaynak: Lilly diabet servisi Yayınları |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder