Kilo verememenin asıl sorumlusu: İnsülin direnci
İştah artırıcı bir özelliği olan insülin hormonu vücutta yağ depolanmasına neden oluyor. Böylece kilo almak hızlanırken vermek zorlaşıyor. Bu nedenle insülin direnci kırılmadan zayıflamak mümkün değildir.
İnsülin pankreastan salgılanan şeker metabolizmasını düzenleyen bir hormondur. İnsülin bu düzenlemeyi yaparken `insülin reseptörü` adı verilen bir yapıya bağlanır ve aktive olur. Bu reseptör çeşitli nedenlerle insülinin bağlanmasına izin vermezse kanda yeterli miktarda insülin olduğu halde görev yapmıyormuş izlenimi verir. İnsülinin vücuttaki etkileri şöyle sıralanabilir:
* Şekeri hücre içine sokarak yakılmasını sağlamak.
* Karaciğerde şeker üretimini engellemek.
* Kas ve yağ dokusunda şeker depolanmasını sağlamak.
Dikkat edilirse bu görevlerin hepsi, kan şekerini düşük tutmak amaçlı etkilerdir. İnsülin, reseptöre bağlanmada problem yaşarsa yukarıdaki etkilerin hiçbiri gerçekleşmeyeceğinden şekeri sınırda tutabilmek için artma eğilimi gösterir . Bu durumda şeker normal gittiği halde kan insülin seviyeleri artar. Taa ki, insülin pankreas üzerindeki hücrelere hasar verinceye dek . Pankreasın zarar görmesiyle şeker kanda yükselmeye başlar ve ciddi boyutlara ulaşır. Bu durumda da şeker hastalığı oluşur.
İnsülin direnci ilerlemiş durumlarda diyabete sebep olan metabolik sendrom aynı zamanda kalp hastalığı açısından da büyük risk oluşturur. Bilimadamları son yıllarda bu hastalıkları metabolik sendrom olarak tanımlamışlardır. Metabolik sendrom içeriğinde; insülin direnci, kan insülin yüksekliği, şişmanlık, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, koroner damarlarda tıkanıklık gibi çok ciddi problemleri barındırmaktadır.
Dünyadaki birçok merkez, metabolik sendrom ve oluşturduğu etkiler üzerine çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki 10-20 yıl bu konudaki araştırma sonuçları yayınlandıkça hastalığın ne denli önemli olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkacaktır.
Ülkemizde de bu konu ile ilgili `Metsar ` adı altında bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada dört binden fazla kişi üzerinde araştırma yapılmış ve ülkemizde metabolik sendrom oranı yüzde 33 olarak saptandı. Bu çalışmalarda asıl önemli olan nokta, metabolik sendrom hastası birçok kişinin, hastalığının farkında olmamasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder