27 Mayıs 2008 Salı

ŞEKER HASTALIĞINDAN KORUYAN GIDALAR

ŞEKER HASTALIĞINDAN KORUYAN GIDALAR

Tıp dilinde diyabet denilen bu hastalığın önlenmesinde aldığımız gıdaların etkisi önemlidir. Anti diyabetik gıdaların bilinmesi ,bu hastalıktan muzdarip olanların ızdırabını mutlaka hafifletecektir.

İşte almamız gereken gıdalar.

Kuşkonmaz: Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan kuşkonmazın değeri ve kullanımı son yıllarda ülkemizde de giderek yaygınlaşmakta.Aromatik bir besin olan ve içersinde glutatyon antioksidan içeriği ile kan şekeri dengesinin sağlanmasında destek sağlar.

Kuşkonmazı özellikle ızgara sebze,makarna,et yanına sos olarak veya hafif limon,sirke ve zeytinyağı ile haşlanmış olarak tüketebilirsiniz.

Kuru baklagiller: Baklagiller kan şekerini dengede tutmasından dolayı insülin seviyesini dengede tutulmasında da etkili olur. İçerdikleri posa ve fitonutiriyenlerle kalp hastalığına destekleri dışında şeker hastalığına karşı vücut savunmasının gelişimine etki sağlar. Ana yemeklerde önerilen miktarlarda tüketilmesinde büyük fayda var.

Elma: İyi bir şekilde yıkanarak özellikle kabukları ile yenmesi gerekmektedir. Çünkü kabuğa yakın yüzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla şeker hastalığınızın hafiflemesinde iyi bir etki sağlayacaktır.Ayrıca kabukları ile yenen elma tokluk hissi vereceğinden uzun süre acıkma hissi duymamanıza yardımcı olacaktır.

Soya : Yapılan çalışmalar soya proteinin diyabete bağlı komplikasyonları azalttığını ve kolesterol profilini iyi yönde geliştirdiğini gösteriyor. Ayrıca soya kullanıcılarında iyi huylu kolesterol olan HDL' de 4,3'lük artış gözlenmiştir.

Kırmızı Biber: Kırmızı pul biber kan şekerlerinden ani düşüşlere sebep olabilecek aşırı insulin salınmalarının önüne geçer..İçeriğindeki kapsaisin, antioksidanlar.C vitamini ve karotenoidler sayesinde insulin regülasyonu sağlayabilmekte.

Balık: Kalp dostu olarak bilinen balık içeriklerindekiyağlarla kan şekeri denğesine de katkı sağlar.

Badem: Yağlı tohumlar içersinde kan şekerini en iyi düşüren bademdir. Özellikle yemekten sonra kan şekerinin düşürülmesinde önemli rol oynar. İçerdiği antidoksanlarla serbest radikallerin süpürülmesinde rol alır.

Turunçgiller: Oldukça zengin vitamin içeriği ve şekerli tadına rağmen glisemik indeksi düşük olan portakallar en ideal olanı. Flavanoidler,karetonoidler,terpenler,pectin ve glutatyon gibi serbest radikal denen fonksiyonel öğeleri ile şeker hastalığının önlenmesinde gerekli bir meyve grubudur.

Çay: Acık ve şekersiz içilmesi şartı ile oldukça etkili anti diyabetik besin sayılabilir. İçeriğindeki kateşinler ve taninler ile iyi bir içecektir.

Kepekli Ham Tahıllar: Kepekleri alınmadan öğütülen tahıllardaki lif.vitamin ve minarelerle kan şekeri dengesinin sağlanmasında ve iyileştirici etkisinin olduğu bilinmektedir.

Vişne: Antosiyanlerden zenğin vişne tatlı zevkini bastırırken içeriğindeki antioksidanlarla da antidiyabetik gıda olarak kabul edilen meyve gurubundandır

Bunları yiyin şekere yakalanmayın

Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin büyük rol oynadığı bilinen bir gerçek. Bazı besinleri tüketerek görülme oranı hızla artan diyabetin de önüne geçmek mümkün. İşte diyabeti önleyen besinler.




İSTANBUL - Şeker hastalığının önlenmesinde elma, kuşkonmaz, balık, vişne, domates suyu, tarçın ve kırmızı biber gibi besin maddelerinin fonksiyonel içerikleri ile destek sağladığını söyleyen Taylight Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen Berrin Yiğit, sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve mönülere rahatlıkla eklenebilecek bu besinlerin bilinmeyen yönlerini anlattı.


ANTİ DİYABETİK GIDALAR
Elma: Son zamanlarda ‘Her gün 1 elma doktoru uzak tutar’ sözünü duymaya oldukça alıştık. Farklı iklim şartlarında farklı besinsel içerikler ve aroma ile yetişen bu meyveyi diyet dışında tutmak için hiçbir negatif etkisi olmadığı gibi aksine her geçen gün faydaları ekleniyor. İyice yıkadıktan sonra kabukları ile yenen elmanın tokluk hissi sağlaması yanında kabuğa yakın yüzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla şeker hastalığına iyi gelen özelliği dikkat çekiyor. Öte yandan tarım ilaçlarının etkisini sıfırlamak için mutlaka ovarak, akan temiz sularla yıkanmasına dikkat edilmeli.

Kuşkonmaz: 2000 yılı aşkın süredir şifalı bitki olarak bilinen kuşkonmazın tüm dünyada kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Yoğun vitamin mineral içeriği, bitkisel kimyasalları ile başta diyabet, kalp sağlığına faydaları, barsak aktivitesini artırıcı özellikleri ile bilinen lezzetli, aromatik bir besindir. İçeriğinde yer alan glutatyon antioksidan içeriği ile kan şekeri dengesinin sağlanmasında destek sağlar.
Türk mutfak kültüründe çok da yer almayan bu sebzeyi salata, ızgara sebze, makarna, et yanına sos olarak kullanabileceğiniz gibi hafif limon,sirke ve zeytinyağı ile haşlanmış olarak da tüketebiliriz.

Kuru baklagiller: Şeker hastalarının yanlış bildiği diyet hatalarından biri de kuru baklagilin şekeri yükselteceği ve bu nedenle beslenme planından çıkarılması gerekliliğidir. İçeriklerindeki posa ve fitonutiriyenlerle kalp sağlığına destekleri dışında şeker hastalığına karşı savunma geliştirmenize yardımcı olabilecek kuru baklagiller ana yemeklerde önerilen porsiyonlarda kullanılmasında büyük fayda var.

Minicik görüntülerine rağmen bugünkü ilaçların başaramadığı dengeyi kurabilen kuru baklagiller doğru beslenmenin kare aslarıdır. Kan şekerinin en iyi dengede tutan kuru baklagil öğünleri bu özellikleri yanında insulin seviyelerini de dengelemeye yardımcı olur.

SOYA İYİ KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR
Yapılan çalışmalar soya proteinin diyabete bağlı komplikasyonları azalttığını ve kolesterol profilini iyi

Diyetisyen Berrin Yiğit:"Doğru beslenerek şeker hastalığından korunmak mümkün."

yönde geliştirdiğini gösteriyor. İllinoi Üniversitesi tarafından Ağustos 2004’te yapılan çalışmada iki gruba ayrılan deneklerden bir grup soya proteini ile beslenirken diğer grup inek sütünden elde edilen kazein proteini ile beslenmiş. Soya tüketenlerde albumin (albumin artışı böbrek fonksiyonlarındaki defektleri gösterebilen bir parametredir) yüzde 9,5 oranında düşerken, kazein tüketen grupta yüzde 11,1 oranında artmış. Öte yandan yine soya kullanıcılarında iyi huylu kolesterol olan HDL’de yüzde 4,3’lük artış gözlenmiş.

Kırmızı Biber: Kırmızı pul biber kan şekerinden ani düşüşlere sebep olabilecek aşırı insulin salınımlarının önüne geçer. İçeriğindeki kapsaisin, antioksidanlar,C vitamini ve karotenoidler sayesinde insulin regülasyonu sağlayabilmekte. Kırmızı benekli yediğiniz her yemek insülinin daha dengeli salınımın ve ekonomik kullanımı için metabolizmaya yardımcı olacaktır.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde Temmuz 2006’da yayınlanan bir çalışmada kırmızı pul biber yenen öğünlerde kan şekerini düşürecek insulin gereksinimlerinin azaldığı gözlenmiş. Düzenli kullanımlarda ise bu oranın oldukça azaldığı görülmüş. Öte yandan beden kitle indeksi yüksek olan bireylerde sonuçların daha da başarılı olduğu gözlenmiş.

Balık: Kalp dostu olarak bilinen balık içeriklerindeki elzem yağlarla kan şekeri dengesine de katkı sağlayabilin besin maddelerinden biri.

Yağlı tohumlar: Yüzyıllardır insanoğlunun en zengin besinsel içeriği ve enerji değerine sahip olan yağlı tohumlar vitamin mineral kapasiteleri dışında, sağlıklı yağ asidi kompozisyonları ile de kalp, cilt sağlığı ve kan şekeri dengelerine yardımcıdır. Yemek sonrası kan şekerini düşürebilen, içeriğindeki antioksidanlarla serbest radikalleri süpürebilen badem, yağlı tohumlar arasında önerilen seçimlerdendir.

Portakal ve diğer turunçgiller: Oldukça zengin vitamin içeriği ve şekerli tadına rağmen glisemik


indeksi düşük olan portakal, tercih edilmesi gereken bir meyve. Flavanoidler, karetonoidler, terpenler, pectin ve glutatyon gibi serbest radikal denen hücre sağlığı için tehlikeli ajanları nötralize eden fonksiyonel ögeleri ile şeker hastalığının önlenmesinde gerekli bir meyve grubu.

Soya fasulyesi: Kuru baklagillerden farklı başlık altında yazarak ekstra bir itibar katmak istediğim soya zengin protein yapısı ve fitoösterogen, izoflavon, saponin bileşikleri ile kan şekerini harika dengeleyen bir besin.

Çay: Türk halkının en belirgin alışkanlıklarından biri olan çay doğru demleme ilkelerine dikkat edilmek ve doğru sıklıkta tüketilmek şartıyla oldukça iyi bir antidiyabetik besin sayılabilir. İçeriğindeki kateşinler ve taninlerle bu faydaları gösteren çay hiç de korkulacak bir içecek değildir yeter ki şekersiz ve açık demlensin.

Tam tahıllar: Atalarımızın temel besin kaynağı olan tam tahıllar maalesef modernleşmeyle birlikte azaldı ancak yapılan klinik çalışmaların çarpıcı sonuçları ile tekrar doğala dönüş için çalışmalar hızlandı. Saflaşmış, allanıp pullanıp market raflarını süsleyen yoğun şeker, gıda katkıları ve minimum besleyiciliğe sahip hamur işlerine hayır demek belki de en önemli antidaiyabetik hareket olacak. İçeriklerindeki lif, vitamin, minerallerle değer kazanan tam tahılların kan şekeri dengesine faydası kadar insulin duyarlılığını da iyileştirici etkisi bilinmektedir.

Vişne: Antosiyaninlerden zengin vişne tatlı zevkini baskılarken içeriğindeki antioksidanlarla da antidiyabetik gıda olarak kabul edilebilen meyveler grubunda. Journal of Agricultural and Food


Chemistry dergisinde Ocak 2005’te yayınlanan bir çalışmaya göre vişne ve buna benzer kırmızı, mor meyvelerde yer alan nutriyenlerin diyabetiklerde kan şekerinin düşürülmesine katkı sağlayabildiği gözlenmiş. Michigan State Universitesinde yapılan çalışmada antosiyanin takviyesinin insulin sekresyonunu yüzde 50 artırabileceği çalışılmış.

Tarçın: Tip 2 diyabetlilerde, insüline verilen yanıtı artırabilen ve kan şekeri normalizasyonuna destek çıkan, hücrelerin kan şekerini kullanmasına yardımcı olan tarçın müthiş aromasıyla süt, yoğurt, bazı sebze ve et yemeklerine katılabilen bir baharattır. Bazı araştırmacılar tarafından toksik bileşikleri ile endişeli yaklaşılan tarçının bu bileşenlerini yağdan çözünen formuyla etkili olabileceği suda eriyen formlarında bu riskin olmadığı bildirilmiştir.

Sarımsak: Şeker hastalığının en korkulan komplikasyonlarından biri de kalp damar hastalıklarına yatkınlığı artırmalarıdır. Amerikan halkı istatistiklerine göre şeker hastalarının yüzde 65’i kalp hastalığından hayatını kaybetmekte. Araştırmalar sarımsağın, damar hastalıklarından koruduğunu kanıtlamıştır.

Domates suyu: Ağustos 2004’te Journal of Yazıyı Yayınlathe American Medical Association dergisinde yayınlanan çalışamaya göre domates suyu şeker hastaları için iyi bir kan sulandırıcı olarak kullanılabilir. Tuz eklenmiş hazır domates suları yerine taze sıkılmışları tercih etmekte ise fayda var.

1 yorum:

seda dedi ki...

ben tip1 hastasıyım 15 yaşındayım 2aydır diyabetim beni bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim